6 Mayıs 2009 Çarşamba

Hadi Soğan Yiyelim!


Soğan sever misiniz? Ya sarımsak?Kimileri sevmez.Biz ailecek bayılırız.Allah'tan eşimde seviyor.Bu sene ilk kez saksıda şöyle şifalı birşeyler yetiştireyim dedim.İlk ektiğim taze yeşil soğandı.İlk filizler çıkmaya başladı.Harika görünüyorlar.Sırada dereotu,roka,nane,fesleğen,maydonoz var.Fesleğen her yaz muhakkak olur saksıda ama bu sefer amacımız ondan şifa kaynağı olarak yararlanmak.Kokulu bitkileri seviyorum.Bu nedenle bahçeye özellikle biberiye,lavanta,lavantin ekmiştim.Şimşirinde yağmur sonrası çok güzel bir kokusu oluyor.Küçük bir şimşiri gecen sene almıştım onu saksıda büyütmeye çalışıyorum.Şimşirler çok gec büyüyen bitkilerden.Ortalama bir basket topu boyutuna gelebilmesi nerdeyse 4 sene alıyor.


Biz gelelim soğanlara.Eminönünden aldığım arpacık soğandan daha ufak olan bu soğanları saksıya dikmek yeterli oldu.10 gün sonra ilk filizleri çıkmıştı bile.
Toprak olarak yalnızca torf kullandım daha iyi beslensin diye.
İzleyenler bilir,Oktay Usta'nın mutfağında hiç eksik olmaz saksı bitkileri.Hem görüntüsü hoş oluyor hem herzaman elinizin altınta taze taze yeşillikleriniz oluyor.Eğer mutfak balkonunuz var ise daha hoş.Benimkilerin bir kısmı mutfakta duracak bir kısmı ise balkonda.Sabırsızlıkla bekliyorum.AAA birde kızımın çilekleri var.Onları bir sonraki yazıda anlatırım artık.

9 yorum:

  1. şimdiden afiyet olsun. biz de bahçede yetiştiriyoruz soğan. kendinin yetiştirdiği daha tatlı oluyor

    YanıtlaSil
  2. Harikasın... Saksıda bir şeyler ekip, yetiştirmeyi ben de çok istiyorum. Görünce filizleri nasıl özendim :)

    YanıtlaSil
  3. bende balkonda soğan ve sarımsak büyütüyorum :))

    YanıtlaSil
  4. :))
    benimde minik balkonumda taze soğanlarım var:)))
    çok mutlu oluyorum onlara bakınca.tuhaf belki ama:)))

    YanıtlaSil
  5. evet arkadaşlar harika oluyor.Ben nasıl seviyorum onları bilseniz.Ayça cım çok kolay hemen denemelisin.
    Gönülden ele,chou-chounur,ada ve deniz tşk ve afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  6. eskiden balkondaydı ama şimdi 2 yıldır bahçe yapıyorum bu evimden ayrılınca çok üzülücem hemen hemen bütün yeşillikleri ektim saksıda olunca koparmaya kıyamıyordum ama bahçe çok güzel bir keyif ama yinede reyhanı eve camın önüne ekip koydum kokusu için daha çıkmadı henüz ama bahçem fışkırdı güle güle ye agız tadıyla arkadasım

    YanıtlaSil
  7. ay ne güzel olmuşlar, bayıldım.benimde balkonum yok , ama mutfak camının kenarına saksıya çeri domates ektim, heyecanla büyümesini bekliyorum:))

    YanıtlaSil